DNA- testien hintojen suuruusluokat

Ale!

FTDNA-tutkimuslaitoksella on ajoittain osasta tuotteita Suomi DNA -projektille suunnattu ale-kampanja 14.3.-31.3.2014. Alennuksen saamiseksi pitää tilattaessa syöttää kampanjakoodi.  Esim. Y67 listahinta 268 dollaria, Suomi-DNA-projektin jäsenille 248 dollaria, nyt kampanjahinta 199 dollaria. Hintatrendi on laskeva kun kilpailua on tullut lisää testaus kehittynyt.

_____________________________________________________________________________

Kun liittyy Suomi DNA-projektiin ja tilaa sen sivujen kautta, saa joistakin tuotteista automaattisesti alennusta (ei välttämättä, jos tuotteessa on jo muutenkin alennushinta). Joka tapauksessa kannattaa liittyä Suomi DNA-projektiin!

Suomi DNA -projekti saa silloin tällöin FTDNA:lta myös kampanjatarjouksia testeistäSilloin alennuksen saamiseksi pitää tietää tilattaessa kampanjakoodi.

______________________________________________________________________________

Tilattaessa kannattaa siis mennä Suomi-DNA -projektin sivuille ja klikata sieltä linkkiä FTDNA:n tilaussivulle.

On muitakin firmoja, jotka tarjoavat sukututkimuksellisia DNA-testejä. Tuotteissa on selviä eroja.  Vertailuja ja hinta/laatu ihmettelyjä on olemassa ja toimivimmalta ratkaisulta tuntuu FTDNA.

Suositus testeistä:

-   isälinjasta kannattaa ottaa heti Y-DNA 67, jos vain rahatilanne sallii. (Y12, Y25 ja ) Y37 -tason ennuste sukulaisuuden läheisyydestä on vielä niin epätarkka, että syntyy pian halu ja tarve testata lisää. Jos on kiinnostunut vain pelkästä päähaploryhmästä ja oman "pääklaanin" esihistoriallisesta vaelluksesta, suppeampikin testi riittää.

- Y-DNA 111 markkeria kannattaa testata vasta, jos Y67 -testillä löytyy tarkempaa tutkimustarvetta.

-  jos äitilinjalta haluaa tavoitella  perinteisen sukututkimuksen keinoin jäljitettäviä sukulaisia ja tarkkaa haploryhmätietoa, kannattaa tilata saatavissa oleva kattavin tutkimus, MtFullSequence. 

Family Finder -testi on hyvä lisätesti, mutta ensimmäiseksi ja ainoaksi testiksi en sitä suosittele. Hinta näyttää asettuneen varsin kohtuulliseksi, 99 dollaria. Tuosta hinnasta ei ale-tarjouksia ole näkynyt.   

Kannattaa muistaa, että

-   alkuun pääsee halvemmallakin: testitasoa saa myöhemmin korotettua ja uusia testejä tilattua    samasta, jo tutkimuslaitokseen lähetetystä näytteestä

-   alimman tason testit kertovat kuitenkin lähinnä vain isä- tai äitilinjan perushaploryhmän (esihistorian), sukulaisten etsinnässä niistä ei ole paljon iloa

-   et ole ostamassa vain kertaluontoista ilmoitusta haploryhmästäsi ja sillä hetkellä tietokannasta löytyvistä geenisukulaisistasi.  Testi tuottaa tietoa ja iloa pitkään. Sinulla on verkko pysyvästi vedessä. Saat aina tiedot uusista "osumista" tulevinakin vuosina.

Hintaesimerkkejä  (listahintoja 1.2.2014)  

Isälinjan testejä (vain miehille)

Y-DNA 37       169 dollaria
Y-DNA 67         268 dollaria 

Äitilinjan testejä (miehille ja naisille)

mtFullSequence (täydellisin testi)    199 dollaria

Family Finder  ”serkkuhaku”          99 dollaria