Mistä tulimme

Ihmisen kehittymisen sukupuu on kovin huteralla ja jatkuvasti lisää yksityiskohtia löytävällä pohjalla. Suhteellisen vähän fossiileja on löytynyt tutkittavaksi ja aiempi tiedemiesten paras arvaus on ollut että on kaksi pääoksaa, joista vain toinen on selvinnyt jatkoon ja toinen hävinnyt sukupuuttoon. Viimeaikojen tutkimukset ovat kuitenkin paljastaneet paljon monimuotoisemman ihmisen elämänajan ja alkuaikoina on ollut useampia "klaaneja" eläen rinnakkain. Elinilmaston voimakkaat muutokset ovat aiheuttaneet eläinlajeille ja ihmisille populaation määrän romahduksia ja vain yhden ihmislinjan uskotaan selvinneen noista katastrofeista ja sen perimään meidänkin kehityksemme perustuu.

Lähde: Scientific American, Special Evolution Issue, September 2014

Ihmisen innovaatiohistoria

Ihminen on muuttunut valtavasti anatomian, käyttäytymisen ja kognitiivisten ominaisuuksiensa osalta vuosimiljoonien ajalla. Kivityökalut ilmaantuivat 2-1 miljoonaa vuotta sitten, eri elämiseen tarvittavia alkeellisia työkaluja ja teknologioita kuten tuli tulee käyttöön satojatuhansia vuosia sitten. Ravintomuutokset kasvattavat aivojen kokoa. On näyttöä että symboolien käyttäminen alkoi 100-80 tuhatta vuotta sitten Afrikassa.

 Lähde: Scientific American, Special Evolution Issue, September 2014

Homo Sapiens elämän sukupuussa

Homo Sapiensin sijoittuminen koko elämän ( eläimet, kasvit, bakteerit, sienet, alkueläimet ) sukupuuhun on esitetty oheisessa kuvassa.